Historiker Anders Lundt Hansen tilbyder fire forskellige foredrag, der tager udgangspunkt i vores allesammens danmarkshistorie.
Læs om foredragene herunder eller kontakt os for at høre mere.

Danmarks Myter og Sagn – Legendernes Danmark I

Fra sagnkongerne i Lejre til Tempelriddere på Bornholm. Intet sted i Danmark er uden sine egne myter og sagn. Som en rejsefører viser Lundt Hansen rundt i legendernes Danmark, og fortæller kendte som ukendte historier fra fortiden. Han viser, hvad beretningerne har efterladt sig af spor i nutidens danske landskab, og afslører historien bag de centrale fortællinger under danskerne og deres historie.

Korset og Sværdet – Legendernes Danmark II

Hvis man tror, at kristendommens indførelse gjorde Norden til et fredeligere sted, så tager man blodigt fejl.
Der var korstog til Estland, hvor Dannebrog faldt ned fra himlen, og der var drager og trolde, som kæmpede mod de fremvoksende kirker. Helgener døde med sværdet i hånd, og sagn og legender snor sig som en lindorm gennem Danmarks historie.

Hindsides Havet – Legendernes Danmark III

Følg bølgernes våde vej til de fremmede strande, hvor skandinaverne i middelalderen vandt deres ry. Stå med Regner Lodbrog udenfor Paris’ mure. Trods sydens brændende hede på korstog til Det Hellige Land.
Og kryds Nordatlantens isgrønne våger, i en søgen efter Vinlands sagnomspundne kyst.

Anders Lundt Hansen

Sølv, blod og kongemagt – bag om vikingemyten

Vikingerne er en moderne opfindelse. Den skandinaviske ekspansion i middelalderen er i over hundrede år blevet kaldt ’vikingetiden’, men det er en fejlagtig betegnelse, som det ifølge Lundt Hansen er på tide at gøre op med. Hvis vi vil se, hvad der skete i fortiden, må vi skubbe ’vikingerne’ til side, for de står bare i vejen.

I stedet præsenterer Lundt Hansen en teori i tre led, som forklarer, hvordan skandinaviske stormænd mellem år 800 og 1100 udstrakte deres magt langt ud over, hvad man skulle tro muligt. Det drejer sig om handel, om kongernes forsøg på at centralisere deres lande, og det drejer sig om styrker og svagheder mellem de nordeuropæiske fyrste-dynastier. Hele teorien er foldet ud i bogen “Sølv, blod og kongemagt – bag om vikingemyten” som udkom på Gyldendal i 2018.

Et provokerende og tankevækkende foredrag, som bygger på nyeste historisk og arkæologisk forskning, og som tvinger os til at overveje, hvad vi tror, vi ved om historien.